White Cube House / MM++ architects

first_imgCopyHouses•Ho Chi Minh City, Vietnam Houses Vietnam CopyAbout this officeMM++ architectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHo Chi Minh CityVietnamPublished on September 08, 2017Cite: “White Cube House / MM++ architects” 07 Sep 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCommunications2NIntercom – 2N® IP BaseSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE Pyramid/HippedConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMWood Boards / HPL PanelsBruagWall Cladding – MDF Perforated PanelsStonesMikado QuartzQuartz Slab – ClassiqueFloorsFranken-SchotterFlooring Panels – Dietfurt LimestoneWindowspanoramah!®ah! CornerFittingsSaliceStorage Accessories – Excessories, Pull- outArmchairs / Couches / Futons / PoufsEmuSeating System – TamiMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879262/white-cube-house-mm-plus-plus-architects Clipboard White Cube House / MM++ architectsSave this projectSaveWhite Cube House / MM++ architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/879262/white-cube-house-mm-plus-plus-architects Clipboard Manufacturers: Daikin, HAIKU, Hunter DouglasAssistant Architects:Huy Tran Duc, Regis RobinArchitect In Charge:Mỹ An Phạm Thị, Michael CharruaultCity:Ho Chi Minh CityCountry:VietnamMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Hiroyuki OkiRecommended ProductsDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Windowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityText description provided by the architects. This house is located in a residential area in District 7 of Ho Chi Minh city and hosts a couple with 2 young kids. The land is a square of 15m length. The footprint and volume are the result of the strict interpretation of the regulation guideline from setback, floors levels to pitched roof and color of walls.Save this picture!© Hiroyuki Oki
Sun path with the west orientation of the house, tropical climate of Saigon and the surrounding environment have led the design of the elevations with minimalist but effective solutions.  The house is split in 3 distinct blocks to avoid the usual heavy look of a 3 floors villa in dense area.Save this picture!© Hiroyuki Oki-  The ground floor footprint is setting back to keep the upper white box shape intact. It’s an open space merging a kitchen island with dining and living room. It’s fully glazed on the east side, partially on North and South sides, giving a feeling of openness to the garden, full of natural ventilation. Except for the staircase, the west side, hotter, has only small size windows for the bathroom and a wet kitchen in the back, except for the large glass frame along the staircase which is equipped with an automatic sunshade louver to control the amount of direct sun light in the afternoon. This design keeps the house cool. 
Save this picture!Ground Floor Plan-  The white cube on the first floor is the main volume of the construction. It hosts 2 bedrooms with bathroom and a large mezzanine along the staircase. In contrast with the ground floor, it’s a solid block with thick double bricks walls insulated to keep the house cool and Air Conditioning more efficient. 2 deep loggias with built-in planters are placed on South and East elevation of the construction. It underlines the minimalist composition. The dense vegetation helps to control views and brings privacy. On the mezzanine, a spiral second staircase leads to the upper floor. 
Save this picture!© Hiroyuki Oki-  the second floor is the third separated volume recessed, set on the white cube. Pitched roof and walls are covered by slate tiles. An insulation layer over the concrete frame keeps this floor cool as well despite being exposed to sun heat all day round. Built-in planters with vegetation help to filter the direct sun light and control the views. The master bathroom and the lounge room open on a terrace on the east side. 
All the way to the design process the sun path, the tropical climate and the surrounding environment have been considered to bring comfort, easy maintenance and relaxing feeling. 
Save this picture!© Hiroyuki OkiProject gallerySee allShow lessBoostan Apartment / Alidoost and PartnersSelected ProjectsHouse in Ohue / Daisaku Hanamoto Architect & AssociatesSelected Projects Share “COPY” Photographs ArchDaily “COPY” White Cube House / MM++ architects Projects Photographs:  Hiroyuki Oki Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2016 Save this picture!© Hiroyuki Oki+ 52 Share Architects: MM++ architects Year Completion year of this architecture project Year: last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *